Može li naš zdravstveni sistem da izdrži ovaj talas korone? Prof. Đukić:“Nema razloga za dramu, samo za ozbiljnu disciplinu“

Dramatično je porastao broj ljudi obolelih od korona virusa. Pacijenata je sve više, bolnice sve punije. Može li naš zdravstveni sistem da izdrži ovaj nalet korone, bilo je glavno pitanje za goste „Jutra“ prof. dr Vladimira Đukića, direktora KBC „Dragiša Mišović“ i prof. dr Petra Svorcana, direktora KBC „Zvezdara“.

Maske, distanca..., foto: Depositphotos/Studio_GLC
Maske, distanca..., foto: Depositphotos/Studio_GLC
.

„Kod nas je trenutno smešteno 180 kovid pacijenata“, rekao je profesor Đukić koji je ukazao da nosi masku i u studiju da bi gledaocima poslao poruku da je važno nositi je radi zaštite i smanjivanja priliva u zdravstvene ustanove. Važno je i zbog našeg osoblja koje mesecima radi požrtvovano, istakao je profesor.

Od sutra KBC „Zvezdara“ ulazi u kovid sistem, istakao je Svorcan. Zvezdara će staviti na raspolaganje 400 ležajeva za kovid pacijente i oko 50 kreveta na intenzivnoj nezi, što će biti značajno olakšanje za naš zdravstveni sistem bar za naredne dane, kazao je.