"Bolnice se brzo pune, virus je podmukao"

U Srbiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih u ovoj i prethodnoj nedelji, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović.

Ilustracija, foto: Depositphotos, Author halfpoint
Ilustracija, foto: Depositphotos, Author halfpoint
.

Dodaje da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo.

Ona je za TV Pink navela da oko 15 odsto svih novozaraženih pacijenata zahteva bolničko lečenje.

Napominje da je najveći broj zaraženih u Beogradu i da je od jučerašnjih 1.328 zaraženih 48 odsto bilo u prestonici.

Nakon Beograda, po broju zaraženih slede Novi Sad - sa 68, Kragujevac - sa 54, Šabac - sa 39, Požarevac - sa 30 novozaraženih.

"Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mera, da nose masku, održavaju distancu. Virus se lako prenosi sa osobe na osobu, veoma je podmukao, ne pokazuje da je prisutan u organizmu", navela je ona.

Upitana da li se razmatra uvođenje zabrane kretanje i vanredno stanje, Jovanovićeva je kazala da se sve opcije razmatraju i naglasila da bi sve donete mere, ukoliko bi se primenjivale u potpunosti, bile dovoljne.

Govoreći o situaciji u školama, Jovanovićeva je navela da je od početka školske godine kod 313 učenika registrovan kovid 19.

''Mali broj dece je grupisan u odeljenjima. Skoro sva deca su u porodici zaražena, van škole'', pojasnila je Jovanovićeva.

Ona je kazala da se najviše zaražavaju mladi između 30 i 50 godina i još jednom podvukla da je važno na vreme se javiti lekaru, sa simptomima povišene temperature i otežanog disanja.

Izvor: Tanjug