Info

Danas vanredni sastanak Kriznog štaba: Pitanje nije da li će, već šta će?

Danas u devet časova sastaju se članovi Kriznog štaba, na hitnoj sednici, zbog poratsa broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

22.10.2020. - 08:03h
foto: Getty Images/Emanuele Cremaschi

Brojka koja se saopštava svakog dana, a koja se odnosi na broj novozaraženih u vremenskom periodu od 24 sata, juče je prešla 500. To je najveća cifra od početka pandemije.

Epidemiolozi, članovi Kriznog štaba, danima su upozoravali da je situacija sa koronairusom nestabilna i da bi u svakom trenutku moglo da dođe do naglog skoka novozaraženih.

Nekoliko puta do sada mere su "zatezane", apelovano je na stanovništvo da ih se pridržava, ali izgleda da deo građana nije shvatio ozbiljnost situacije pa su po medijima i društvenim mrežama neretko znala da osvanu raznorazna slavlja i provodi iz noćnog života.

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je sinoć da je porast broja obollih u Srbiji za preko 500 u 24 sata uznemirujući. Ističe da je sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa koronavirusom, navodeći da je izvesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju, jer je situacija sa koronavirusom u zemljama oko nas alarmantna.

I drugi član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da će štab reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

"U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

U svakom slučaju, iako niko od članiva Kriznog štaba juče nije želeo da saopšti koje će mere danasq biti donete, sigurno je da one neće biti "olabavljene", već maksimalnoi zategnute, bar do one tačke posle koje nam sledi vanredno stanje.

Drugim rečima, mogla bi biti doneta mera da se opet skrati radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata, da maske budu obavezne i na otvorenom, da se smanji dodatno broj ljudi koji se okuplja na jednom mestu.

OStaje da se vidi šta će biti sa školama, jer su epidemilozi rekli da bi one mogle biti zatvorene onog momenta kada broj zaraženih preže 500, a prešao je.

Izvor: B92.net