Dve plate za radnike Fabrike vagona

Vlada Srbije će radnicima Fabrike vagona u Kraljevu u narednom periodu isplatiti dve minimalne zarade, najavio je danas vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović.

.

Vlada će to učiniti u cilju privremene finansijske konsolidacije Fabrike vagona, a u skladu sa raspoloživim sredstvima, rekao je Mirović na sastanku sa predstavnicima fabrike, lokalne samouprave i zastupnicima državnog kapitala u tom preduzeću.

Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstva Fabrike vagona iz Kraljeva intenziviraće dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina.

Vlada Srbije će pokrenuti postupak kontrole poslovanja i utroška sredstava u tom preduzeću, a predstavnici sindikata obratiće se radnicima ovog preduzeća sa molbom da privremeno obustave proteste, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Nezadovoljni radnici fabrike vagona su jutros blokirali prugu kod Starog groblja u Kraljevu.

Pruga je blokirana u delu gde se vozovi iz pravca Kragujevca razdvajaju za Čačak i Rašku.

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika kraljevačke Fabrike vagona Nenad Terzić rekao je da se može desiti da pruga bude blokirana ceo dan, ali da ne isključuje mogućnost blokade i drumske raskrsnice u Kraljevu, koja takođe vodi prema Raškoj i Čačku.
"Nakon ostavke menadžmenta Fabrike vagona, Štrajkački odbor predložio je da zastupnica kapitala Marija Savković preuzme vođenje fabrike do stabilizacije situacije, a istovremeno ćemo zahtevati da se preispita dosadašnje poslovanje. Ona će danas imati sastanak u Agenciji za privatizaciju, posle ćega ćemo znati na čemu smo", rekao je Terzić.

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovicjem, u subotu je podneo ostavku.

Štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine. Radnici su u štrajku poslednjih osam meseci, a za to vreme nisu dobili ni dinara. Inače, blokade saobraćajnica u Kraljevu počele su pre nedelju dana.