Crni rekordi u Evropi, pripremaju se nove mere

Koronavirus je tokom prethodne nedelje odneo 8.000 života u Evropi. Cirkulacija virusa se povećala u svim zemljama.

foto: Depositphotos/yobro10
foto: Depositphotos/yobro10
.

Britanija uvodi nove mere za pojedina područja

U narednim danima će oko šest miliona Britanaca iz Velsa i Mančestera biti pod strožim antiepidemijskim merama zbog svakodnevnih povećanja broja obolelih od kovida-19.

U poslednja 24 sata u Velikoj Britaniji su evidentirana čak 16.982 nova slučaja zaražavanja korona virusom, saopšteno je iz britanske vlade.

Rojters izveštava da bi nove, pooštrene mere mogle biti uvedene u narednim danima u jeku javnih nesuglasica na relaciji između Endija Brnama, gradonačelnika Mančestera, 3. po veličini britanskog grada i britanskog premijera Borisa Džonsona.

Brnam je optužio Džonsona da pokušava da žrtvuje sever Engleske kako bi sačuvao radna mesta građanima koji žive na jugu.

U međuvremenu, britanski ministar za lokalnu samoupravu Robert Dženrik izjavio je da se naziru obrisi sporazuma sa zvaničnicima lokalnih samouprava, dok je britanski premijer najavio da će vanredne, pooštrene mere biti nametnute i bez saglasnosti lokalnih samouprava, preneo je Rojters.

Velški premijer Velsa Mark Drejkford najavio je i dodatne restrikcije za građane Velsa jer će se "virus širiti brže tokom jesenjih i zimskih meseci".

Rekordi u Evropi, više od 8.000 umrlih

Evropa, suočena s drugim talasom epidemije, u nedelju je prešla prag od 250.000 umrlih od koronavirusa.

Za nedelju dana zabeleženo je više od 8.000 umrlih, što je najteži nedeljni bilans od sredine maja.

Brojne evropske zemlje pokušavaju da se zaštite uvođenjem jačih zaštitnih mera.

U Ukrajini više od 4.500 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Ukrajini je evidentirano 4.766 novih slučajeva kovida-19, pa ukupan broj do sada potvrđenih sluačajeva iznosi 303.638, a preminulih 5.673.

AS izveštava da je u subotu evidentiran rekordan broj novozaraženih - 6.410.

Vlada je zato donela odluku da produži mere vanrednog stanja do kraja ove godine.

Italija priprema nove mere

Italija je zabeležila 11.705 slučajeva koronavirusa u nedelju i vlasti pripremaju nove mere u borbi protiv drugog talasa kovid-19.

U subotu je Italija imala 10.925 novih zaraza.

Italija je jedna od najteže pogodjenih evropskih zemalja u prvom talasu epidemije i ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi posle Velike Britanije.

Sve informacije pratite na blogu b92.net.