Krizni štab zaseda u 9h: Da li su ovo rigoroznije mere koje će biti donete

Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.

Članovi kriznog štaba, foto: Tanjug/Sava Radovanović
Članovi kriznog štaba, foto: Tanjug/Sava Radovanović
.

Mediji spekulišu da će se na toj sednici razmatrati uvođenje i novih mera.

Juče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe, dok je dan pre taj broj bio još i veći - 245 novoobolelih, od kojih je 80 bilo hospitalizovano.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju potvrdio je za Tanjug državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

Podsetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo u utorak imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih.

U poslednjih nedelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Đerlek ukazuje da je krajnje vreme da se građani "uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera".

Imunolog Srđa Janković rekao je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.

Neke od dodatnih mera, sudeći po izjavama članova Kriznog štaba, mogle bi da budu i smanjenje okupljanja sa 30 na maksimalno pet osoba ili na potpunu zabranu okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mere za ulazak u Srbiju.

Izvor: Tanjug