Privremeno prekinuto ispitivanje vakcine

Privremeno prekinuto ispitivanje potencijalne vakcine protiv koronavirusa, koju razvija kompanija "Džonson and Džonson", zbog bolesti učesnika testiranja.

Ilustraciju, foto: Depositphotos/baburkina
Ilustraciju, foto: Depositphotos/baburkina
.

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbednosti, preosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svetu, nakon što je AstraZeneka pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimetalne vakcine kja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanije Johnson&Johnson saopstila je prošlog meseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv kovida-19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjij fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Izvor: Tanjug