Gori oko Srbije!

Hrvatska i Slovenija danas objavile rekordne podatke o broju novozaraženih. Ista stvar dešava se i u još jednoj zemlji iz našeg okruženja - Mađarskoj.

Ilustracija, foto: Depositphotos/ Author Malija
Ilustracija, foto: Depositphotos/ Author Malija
.

Jedna za drugom zemlje Evrope prijavljuju rekordne brojeve zaraženih, a treći talas koronavirusa, onaj zimski, koji će se, prema predviđanjima stručnjaka, spojiti sa virusom gripa, još nije počeo, bar zvanično. Hrvati imaju preko 500 zaraženih dnevno, Slovenci su blizu broja od 400 novoobolelih.

Možda je najveći šok broj koji su objavili u Zagrebu - 542 pozitivna slučaja od 5.939 testiranih za poslednja 24 sata. Odmah je reagovao hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je na početku sednice vlade rekao: "Ovo je rekordan dan i najveći skok."

"Pandemija ubrzava, u Hrvatskoj je u poslednjih sedam dana zabeležen zabrinjavajući trend. U desetak dana broj aktivnih slučajeva povećao se za hiljadu. Ovaj virus je ozbiljna pretnja", rekao je hrvatski premijer, a prenosi Indeks.

On je rekao da građani neodgovornim ponašanjem ugrožavaju i zdravlje i privredu. "Bliži se jesen, ljudi će biti u zatvorenom", rekao je još Plenković.

Ništa bolja situacija nije ni u Sloveniji, gde je u prethodna 24 časa registrovano 387 novih slučajeva koronavirusa. I u Sloveniji je to rekord, baš kao i u Hrvatskoj, jer je reč o najvećem broju zaraženih od početka pandemije.

Pola Slovenije našlo se na nemačkoj listi zemalja rizičnih za putovanje, mada ni pojedini regioni Hrvatske ne mogu da se pohvale da su preporučeni da se u njih ide, jer se i oni nalaze na istoj listi Nemačke, koja ni sama ne zna šta će sa brojem obolelih. I ta, inače najrazvijenija zemlja EU, u poslednja 24 sata ima sopstveni kritičan broj, a njihov ministar zdravlja upozorava da bi uskoro u Nemačkoj dnevno moglo da se registruje čak 10.000 slučajeva dnevno.

Da se vratimo u Sloveniju - iz te zemlje u sredu je saopšteno da se bolnički kapaciteti polako popunjavaju i da se otvaraju nova kovid-odeljenja. najavljene su i nove, strože mere, koje bi na snagu trebalo da stupe u petak, a njihovi efekti očekuju se tek za 15 dana.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su potvrđena 453 nova slučaja zaraze korona virusom, a mediji navode da su slučajevi kovida 19 registrovani u svim kantonima.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je nove preporuke za planiranje javnih okupljanja u kontekstu organizacije događaja dok traje koronavirus.

Prema jučerašnjim podacima, u Crnoj Gori je od 705 PCR analiza na novi korona virus registrovano 210 novopozitivnih slučajeva.

Najnoviji podaci iz Podgorice očekuju se danas po podne, ali po svemu sudeći, neće biti značajnijih promena.

Mađarska, Slovačka, Češka, Nemačka...

Još jedna zemlja s kojom se graniči Srbija prijavila je rekord. Reč je o Mađarskoj, koja je čak zatvorila svoje granice za sve one koji dolaze iz po broju obolelih rizičnih zemalja. Međutim, i pored toga, broj novih slučajeva korona virusa u Mađarskoj porastao je danas za 932.

Nadležni svakodnevno upozoravaju građane da poštuju mere fizičke distance i higijene.

Ništa bolje ni u Slovačkoj - 1.037 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj obolelih u toku jednog dana od početka pandemije i u toj zemlji. I njihovi susedi Česi takođe kažu isto. Rekord, 5.335, baš kao i Poljaci, sa registrovanih 4.280.

U Austriji 1.209 novih slučaja zaraze korona virusom, što je takođe rekord od početka pandemije, a u Nemačkoj je broj novoobolelih preko 4.000.Izvor: b92.net