Dr Kamenov - gde grešimo? "Ako popravimo imunitet, onda ćemo smanjiti šansu zaražavanja; obolelilma meriti nivo vitamina D..."

Epidemiolozi nas upozoravju, kažu da je situacija alarmantna... U iščekivanju „trećeg pika“, dr Borislav Kamenov, imunolog, objašnjava koliko je važna individualna odgovornost i briga o imunitetu i gde to ustvari grešimo?

foto: video_media_lib
foto: video_media_lib
.

Kamenov ističe da su sve epidemiološke mere koje preporučuju njegove kolege verovatno najvažnije u sprečavanju zaražavanja, ali kaže da je stanje imuniteta odlučujuće i da su u tom smislu deca najbolji primer.

“Deca retko oboljevaju, a kada i obole, oni imaju mnogo laku kliničku sliku. To je zbog toga što je tip njihovog imuniteta nespecifičan i može da bude izuzetno efikasan kada se radi o koroni. Znači, ako popravimo svoj imunitet, onda ćemo drastično smanjiti šansu zaražavanja. Sve je dobro što je opšte, država nas štiti, dala je epidemiologe koji nam daju dobre savete, ali genetika je genetika i individualnost je individualnost. Imunski sistem različito reaguje i svakome treba na individualan način da se pristupi da bi se taj rezultat popravio.”, objašnjava Kamenov.

On ističe moć vitamina D i njegov značaj kako u preventivi tako i u lečenju od kovida-19. Kamenov smatra da bi svim obolelim pacijentima trebalo izmeriti nivo ovog vitamina...

„Ako hoćemo da konkretizujemo, svi ljudi koji se razbole od kovida, neka im urade nivo vitamina, pa će da shvate da svi ti koji se razboljevaju imaju nizak vitamin D i onda ćemo moći lakše da se borimo.“

Savete o imunitetu i borbi protiv kovida-19 pogledajte u video-prilogu:ž