Krizni štab: Svi naši građani da se vrate u zemlju do petka u 18h, a onda...

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji doneo odluku da bi svi građani Srbije, koji borave van zemlje, trebalo da se vrate do petka u 18 h.

Najnovija vest, foto: Prva Tv
Najnovija vest, foto: Prva Tv
.

"Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta "Batut" rekla je da najveći broj zemalja u Evropi beležio rekordan porast u broju slučajeva.

"Tu su sve zemlje u okruženju, po učestalosti obolevanja je Crna Gora u odnosu na sve zemlje u Evropi. To napominjemo jer je veliki broj naših građana u tim zemljama", rekla je ona.

"Od tada uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja", rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana.

Prema njenim rečima, u narednim danima dodatne mere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenihg organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna.

"Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva", kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar to se povezuje s povratkom ljudi s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde je proteklih nedelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

Izvor: b92.net