Mali: Povećanje poreza zavisiće od zone

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio je danas da još nije poznat iznos poreza na nekretnine u prestonici, da će on zavisiti od zone i da povećanje neće biti veće od 80 odsto.

.

On je novinarima u Skupštini grada rekao da u ovom trenutku ne može precizno da kaže koliko će porez iznositi.
"Možda će negde biti (povećanja poreza), možda negde i neće biti, zavisi od zone, ali,de fakto, gde god da bude neće biti veće od 80 posto", rekao je Mali, dodajući da će biti ukinute neke druge naknade kao što je ona za korišćenje građevinskog zemljišta.

On je najavio i razgovore sa Ministarstvom finansija da bi se, ukoliko je moguće, našlo rešenje da se izmeni način finansiranja lokalnih samouprava kako teret povećanja poreza ne bi pao na građane.
Mali je rekao da je povećanje poreza shodno republičkom zakonu donetom prošle godine i da nije nešto sa čim se susreće samo Beograd, da važi za celu Srbiju i sve lokalne samouprave.
"Podsetiću da smo, kada smo došli kao Privremeni organ, dobili stav tadašnjeg rukovodstva Sekretarijata za finansije da povećanje poreza može biti i do 300 odsto, a mi smo tražili dodatne analize i zahtevali da se povećanje ograniči na maksimalnih 80 odsto", naglasio je Mali.
On je istakao i da nisu mogli da utiču na podelu zona, ponovivši da u ovom trenutku ne postoje nikakave konačne procene.

Mali je rekao da Privremeni organ podržava zahtev Srpske napredne stranke da ne bude povećanja poreza u Beogradu jer nije došlo do realnog povećanja prihoda i da će se o tome razgovorati.
Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da ta stranka traži od Privremenog organa grada Beograda da ne bude povećanja poreza za građane.
"SNS zahteva od Privremenog organa da ne bude povećanja poreza za građane u Beogradu. Nije bilo realnog povećanja prihoda, pa tako ne može da bude ni povećanja poreza", kazala je Mihajlović.

Ona je poručila da ovu temu ne treba politizovati, dodajući da za sada ništa nije dogovoreno i ne treba izvoditi prerano zaključke o povećanju poreza.

Ekonomski analitičari ocenjuju da će povećanje poreza na stanove i kuće, koje će u Beogradu iznositi i do 80 odsto, znatno pogoršati životni standard mnogih građana sa niskim primanjima, penzionera i zaposlenih čija su primanja zamrznuta, a pogotovo onih koji mesecima ne primaju platu.

Prema podacima Gradske uprave, porez će najviše biti povećan u ekstra zoni, u koju spadaju Slavija, Kalemegdan i Dedinje, gde je kvadratni metar procenjen na 203.000 dinara.

Građani na razgovoru sa Malim i ministarkom Mihajlović

Više stotina Beograđana došlo je danas u Skupštinu grada Beograda kako bi u razgovoru sa predstavnicima Privremenog organa i Vlade Srbije razgovarali o problemima među kojima su problem diviljih deponija, komunalnih usluga, parkiranja, uređenje parkova....

Sa građanima su razgovarali predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali i ministarka energetike Zorana Mihajlović koji su poručili da će ovakav vid komunikacije biti nastavljen ubuduće i da će pokrenuti incijativu da gradski sekretarijati, agencije i direkcije rade produženo radno vreme, kao i vikendom kako bi se Beograđanima izašlo u susret.

Mali je novinarima rekao da je za rešavanje velikog broja problema Beograđana neophodna koordinacija gradske i republičke vlasti, dodajući da se nada da je ovo samo prvi sastanak ove vrste i da će to biti tradicija.
"Svakodnevni problemi građana Beograda su jedan od prioriteta privremene uprave Grada Beograda", poručio je Mali, istakavši da će se gradske vlasti potruditi da nađu rešenje, ukoliko je to u njihovoj nadležnosti.

On je preneo da su se danas građani žalili na bahate vozače koji zauzimaju trotoare ispred Doma penzionera na Voždovcu, vodovodne i kanalizacione mreže u Ripnju i Sremčici, a imali su i pitanja vezano za način korišćenja socijalnih stanova.....

Mali je kazao i da će biti poostrena inspekcija kontrola pijaca i proizvoda koji se tamo prodaju.
Mihajlovićeva je podsetila da je ovo 11. put kako to ministarstvo organizuje prijem građana i zahvalila se gradu Beogradu i Privremenom organu koji su omogućili da se i ovog puta razgovara sa građanima o pitanjima koja su za njih važna.
"Nadam se da će razgovori sa građanima i dalje biti praksa u gradu Beogradu, kao i da će gradski sekretarijati raditi i vikendom, što zahtevaju građani i tako na još efikasniji način raditi na rešavanju problema koji za cilj imaju što bolji život stanovnika Beograda", navela je Mihajlović.

Iz nadležnosti republike, kako je ukazala, sa gradanjima je razgovarano o pitanjima iz oblasti energetike i o zaštiti životne sredine.

Mihajlović je, između ostalog, najavila i da će sledeće nedelje biti organizovani razgovori sa pojedinim nevladinim organizacijama kako bi se pokrenulo rešavanje problema divljih deponija, na koje su se Beograđani žalili.

Ona je ukazala da je samo na jednoj beogradskoj opštini pobrojano između 800 i 1.000 divljih deponija.

Mihajlović je kazala da su građani imali pitanja o električnoj energiji koja se nisu odnosila na račune, već na primer, na odvajanje brojila, isključivanje struje itd.

Tanjugova anketa među okupljenim građanima pokazala je da su neki od njih došli da se požale na konkretan problem, dok ima i onih koji "imaju da se žale na milion stvari".

Stojan Dimitrijević iz Ovče nije zadovoljan radom sudstva i trajanjem procesa, pa je došao da postavi pitanja vezana za tu oblast. Beograđanka Sanja Dragaš stanuje u naselju Mileva Marić Anštajn i ima problem sa prokišnjavanjem, a očekuje da ga reši Skupština grada, koja je bila investitor.
"Pre dve nedelje počeli su problemi sa prokišnjavanjem. Krov i oluci nisu u redu. To bi trebalo da reši Skupština grada i Agencija za investicije, koji su nadležni, jer je zgrada pod garancijom dve godine", kaže ova Beograđanka.

Njen sugrađanin Branislav Slijepčević iz Mačvanske ulice imao je pitanja u vezi sa računima za električnu energiju i socijalna davanja.
"Ovde sam zbog računa za struju svoje tašte, koja inače prima jednokratnu pomoć od grada. Cele prošle godine struju je plaćala tri hiljade, sad plaća šest", rekao je Slijepčević Tanjugu.