Završeno: Potpisan ekonomski sporazum Beograda i Prištine sa SAD

Trampov asistent rekao je da su Srbija i tzv. Kosovo postigli u Vašingtonu dogovor o ekonomskoj normalizaciji.

Potpisivanje, foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs
Potpisivanje, foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs
.

Kako prenosi TV Prva, u sporazumu nema sporne tačke o međusobnom priznavanju nezavisnosti, a tu je tačka koja se tiče Gazivoda, a koja je smetala Albancima. Takođe u sporazumu stoji da će se, na predlog predsednika Srbije, Kosovo priključiti carinskoj uniji, tzv. Malom Šengenu.

Posle potpisivanja sporazuma u Ovalnoj sobi, Donald Tramp održaće kratak sastanak sa Vučićem i Hotijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Belu kuću oko 17 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je prištinska delegacija stigla je oko 17:38.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Beloj kući da su se "Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon susreta sa Donaldom Trampom u Beloj kući da je održan odličan sastanak, javlja TV Prva.

Vučić je izjavio da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je danas potpisan u Ovalnoj sobi Bele kuće, ogroman korak napred, preneo je Rojters.

Na zvaničnom Tviter nalogu Bele kuće objavljen je video potpisivanja sporazuma.

.

Predsednika SAD sa Vučićem i Hotijem trebalo je da se održi u 17 časova, a prištinski mediji su u međuvremenu objavili da Hoti kasni posle upozorenja iz Prištine da će vlada pasti ako potpiše sporazum.

Uprkos sporovima u vladajućoj koaliciji i protivljenju lidera ABK Ramuša Haradinaja potpisivanju sporazuma sa Beogradom, u delegaciji Prištine su i ministri iz te stranke.

Izvor: b92.net/Tanjug