Da li će deca po povratku sa letovanja ići u karantin umesto u školu i šta ako se u razredu pojavi jedno zaraženo dete?

Prema poslednjem zvaničnom izveštaju, u prethodna 24 časa, zabeleženo je 125 novozaraženih, nema preminulih, a na respiratorima je 36 pacijenata. Pitamo se da li su ovo dobre vesti i da li se pandemiji Kovida-19 bliži kraj. Da li je povratak sa letovanja veliki ili potencijalni rizik od ponovnog povećanja broja zaraženih? Hoće li sva deca koja su u prethodnom periodu napuštala zemlju ići u karantin umesto u školu? To su samo neka od pitanja za gosta "Jutra" prof. dr Dariju Kisić Tepavčević.

.

"Gledajući današnju epidemiološku sliku i stopu zaraženosti, Srbija ima povoljniji položaj u odnosu na ostale evropske zemlje. To znači da je odlazak u svaku od tih zemalja gde je lošija epidemiološka slika, potencijalni rizik za unos infekcije", napominje doktorka.

Iako se odlaskom na odmor građani ponašaju ležernije, članovi Kriznog štaba i dalje apeluju svima koji putuju u zemlje gde je stopa zaraženosti korona virusom i dalje velika, da i tamo poštuju mere bezbednosti i po povratku u Srbiju, naredne dve nedelje budu posebno obazrivi.

Da li će biti obavezan karantin za sve koji se vraćaju sa odmora, kako će se sprovoditi mere zaštite u školskim klupama i kako građani treba da se ponašanju u novonastaloj situaciji, kada opada broj zaraženih?

.