Novo upozorenje: Oni mogu razneti virus po Srbiji

Doktor Mijomir Pelemiš upozorava da, iako sada imamo zatišje kada je reč o koronavirusu, oni ni koji se vraćaju iz inostranstva mogu da ga raznesu po Srbiji.

foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
.

Prema saznanjima "Novosti", neće biti uveden obavezni PCR test ili karantin po povratku sa letovanja u državama koje imaju nepovoljniju epidemiološku situaciju.

Za uvođenje karantina, koji bi mogao da zameni negativan PCR test po povratku u zemlju, među članovima Kriznog štaba ne postoji konsenzus. Taj predlog je, kako "Novosti" saznaju, jednom već "bio na stolu", ali nije "prošao", i ako ne dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije verovatno neće ponovo biti razmatran.

Pojedini članovi Kriznog štaba, iz medicinskog dela, uvereni su da bi uvođenje PCR testa ili karantina po povratku u Srbiju, ipak, produžilo "pauzu" između ovog, koji je na silaznoj putanji, i sledećeg talasa epidemije.

Iako dva dana zaredom imamo po oko 50 pozitivnih više, procenat pozitivnosti je nizak, s obzirom na to da su za 24 sata testirane 9.932 osobe. Ali, većina se testira radi putovanja u inostranstvo.

"Van Srbije je oko 30.000 ljudi, uglavnom u zemljama regiona sa mnogo više zaraženih u odnosu na broj stanovnika nego kod nas. Njihov povratak u zemlju je ozbiljan epidemiološki rizik", kaže, za "Novosti", jedan od članova Kriznog štaba.

I infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš, za "Novosti", potvrđuje da postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva

"Sada imamo zatišje epidemije, ali lično ne verujem da će ono dugo trajati, najverovatnije manje od mesec dana. Ne zabrinjava me toliko početak školske godine koliko povratak studenata, kod kojih se, ipak, ne može računati na disciplinu kao kod đaka. Ozbiljno bi trebalo razmisliti da se ispiti, kao i u razvijenim zapadnim zemljama, organizuju onlajn."

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih od koronavirusa i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta.

Ona je za RTS rekla da je veći broj otpusta nego prijema u bolnice, ali je istakla da i pored toga ne sme biti opuštanja.

Kisić Tepavčevićeva je navela da se prati učestalost oboljevanja osoba koje se vraćaju sa letovanja i da će, ako bude doneta odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje, javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Izvor: Novosti, Tanjug, RTS, B92.net