Kon: Tri izazova za Srbiju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da je u Srbiji i dalje aktuelna nesigurna epidemiološka situacija.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
.

"Situacija može biti sigurna samo onda kada budemo znali da virusa nema u cirkulaciji i da je osetljivost ljudi znatno smanjena kolektivnim imunitetom", naveo je Kon.

On je objasnio da je prisustvo virusa jasan pokazatelj da se Srbija i dalje nalazi, u kako kaže, zoni iz koje može nastati opasna situacija.

"Opuštanja nema. Popuštanja mera u okviru nekih delatnosti i oblasti moraju da se odnose samo na te oblasti. To ne znači proglašavanje kraja epidemije", rekao je Kon.

Prema njegovim rečima povratak građana sa letovanja iz inostranstva, dolazak studenata i početak školske godine su izazovi koji se moraju savladati kako bi se pobedila epidemija.

"Povratak roditelja sa decom iz inostranstva, koja će posle ići u škole jedan je od rizika sa kojim moramo da se nosimo. Svakome ko bude dolazio sa tih područja uručivaće se zdravstveno upozorenje", rekao je Kon.

On je ukazao na to da će takozvano zdravstveno upozorenje sadržati sve informacije potrebne građanima koji su se u Srbiju vratili iz inostranstva o tome koje mere moraju da poštuju, piše B92.