Dr Kon: Jučerašnji podatak da je u Srbiji 100 osoba zaraženo korona virusom je značajan i ohrabrujući, ali nije realan

Broj novozaraženih korona virusom se smanjuje ali početak školske godine stavlja nas pred nove izazove. Kakve mere zaštite su najbolje, treba li sportski dobađaji da se održavaju bez publike, kakve će maske nositi školarci i hoće li ove godine vakcinisanje od sezonskog gripa doći na red pre jeseni? O tome je govorio epidemiolog dr Predrag Kon u „Jutru“.

Predrag Kon, foto: Prva TV
Predrag Kon, foto: Prva TV
.

„Brojka od juče je brojka od nedelje, a mi koji pratimo šta se dešava u kovid ambulantama, primećujemo da se smanjuje broj onih koji se javljaju u ambulante tokom vikenda, posebno tokom nedelje. Ipak, taj broj duplog opadanja mi se ne čini potpuno realan“, kazao je Kon.

On je rekao da tamo gde najviše očekujete pozitivnost, kod onih koji su sumnjivi, da je takvih bilo najmanje. S druge strane, povećava se broj onih koji se testiraju zbog putovanja, tako da se ukupan odnos menja.

Ono što je sad za očekivati, prema mišljenju dr Kona, jeste da broj padne ispod 200 i da neko vreme bude između 200 i 100.

„Virus je još prisutan i on uvek traži put prenosa na drugu osobu jer je to njegov način opstanka", istakao je Kon i ponovo ukazao na važnost nošenja maski i držanja fizičke distance, jer je to dalo rezulatate.

Kon je naglasio da se u Evropi povećava aktivnost virusa i da to moze da se desi i u Srbiji.