Kon: U Italiji Kovid-19 sada zovu "srpski virus"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da virus kovid-19 sada u Italiji zovu "srpski virus" zbog velikog broja slučajeva i zbog mišljenja da je virus jači nego u martu i aprilu.

foto: Prva Tv
foto: Prva Tv
.

"U Italiji to sad zovu srpski virus, kao što smo mi na početku zvali iz Milana ili švajcarski. Sve su to verovanja da imaju mutacije ili sposobnosti za prenošenje", rekao je Kon.

On je kazao da slabija sposobnost prenošenja tokom leta nije pomogla na slavljima, tamo gde je jači govor i veće je prenošenje nego inače, dodajući da se na takvim skupovima javljaju superprenosioci koji komuniciraju sa mnogo ljudi.

Prema njegovim rečima, rezultati odgovornog ponašanja već su počeli da se primećuju jer bi u suprotnom u Srbiji bio zabeležen nagli porast zaraženih, pre svega u Beogradu.

"Vidimo zaravnjenje, nema eksplozivnog punjenja bolnica, imamo i otpuste. Polako se stabilizuje stanje, ali smo i dalje vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji. Moramo da naučimo da više nikada ne smemo da se opustimo u pandemiji", rekao je Kon.

Sve što je dr Kon rekao, pogledajte u video-prilogu:

.

Izvor: Prva TV, Tanjug