Info

Ministar poručio građanima Srbije: Vraćamo meru od ranije...

Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije.

06.07.2020. - 14:54h
Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončarfoto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

"Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar novinarima u Beogradu.

Inače, u kućnu izolaciju šalju se zaraženi koji nemaju nikakve simptome bolesti.

Epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je jutros da veliki problem predstavljaju zaraženi pacijenti koji su na kućnom lečenju i koji ne poštuju meru samoizolacije, već da izlaze iz kuće i šetaju gradom jer nemaju nikakve simptome.

Novi Pazar sada stabilan

Prema njegovim rečima, situacija u Novom Pazaru i Sjenici je sada pod kontrolom, a ekipe lekara su upućene i u Tutin.

"Ekipe lekara idu i u Tutin. Hoćemo i tamo da se uverimo da je sve pod kontrolom, da nemamo iznenađenja. Pokušavamo da pokrijemo sva žarišta u Srbiji", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je pojasnio da Dom zdravlja u Sjenici ima 20 kreveta i da je dogovoreno da oni zbrinjavaju samo kovid negativne pacijente - komplikacije šećerne bolesti, infarkt, šlog.

Vojska je, kako je rekao, napravila privremeni objekat, gde se obavljaju pregledi pacijenata koji su sumnjivi na kovid.

"Svi kovid pozitivni pacijenti biće prebačeni u Novi Pazar. U Sjenicu su otišli lekari sa VMA, kardiolozi iz Novog Pazara, Kragujevca da pomognu u Domu zdravlja. Vojni lekari brinuće se o pacijentima sa sumnjom na kovid", naveo je ministar.

Dodao je da se u bolnicama u Užicu, Priboju, Prijepolju pravi nova organizacija rada zbog novonastale situacije.

Izvor: b92.net/Tanjug