Naučnici: Korona virus pretvara ćelije u zombije

Korona virus pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u telu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija, prenosi Univerzitetski veb forum.

foto: Depositphotos, HayDmitriy
foto: Depositphotos, HayDmitriy
.

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću.

Naučnici tvrde da se virus preko filopodija kreće kroz telo do zdravih ćelija i od njih stvara nove "zombi ćelije", nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su verovali da se virus kovida-19 prenosi kao i drugi virusi, tj. da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje.

Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je kovid razvio "rezervni plan" za izbegavanje imunološkog odgovora čoveka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija ocenio je da je zlokobna osobina virusa u korišćenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali veruje da će ovo otkriće doprineti bržoj i efikasnijoj borbi protiv korona virusa.

Izvor: Tanjug, B92.net