Beograđani, stupile su na snagu nove mere, kreću kontrole...

Na području grada Beograda od danas od šest sati obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima.

foto: Getty Images/Emanuele Cremaschi
foto: Getty Images/Emanuele Cremaschi
.

Takođe, obavezna je i distanca od jednog metra.

Te mere donete su juče na sednici republičkog Kriznog štaba zbog porasta broja zaraženih od virusa korona prethodnih dana, a kako je rečeno, građani ne moraju nositi samo hiruške maske, već mogu i pamučne.

Zamenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da za nepoštovanje ovih mera za sada nisu planirane sankcije, ali da se i kaznene mere mogu očekivati, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane.

Ona je još jednom apelovala na striktno pridržavanje mera, pre svega nošenje maski u zatvorenim prostorima kao glavnu meru, jer koliko god da nije lagodno, time spasavamo život.

Odluka o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata još nije doneta, ali je u tim objektima obavezno nošenje maski.

Nakon sednice republičkog Kriznog štaba, u Beogradu je održana i sednica Gradskog štaba za vanredne situacije nakon koje je gradonačelnik Zoran Radojičić rekao da će od danas, od šest sati, biti kontrolisano da li građani nose maske u javnom prevozu i drugim zatvorenim prostorima.

Naveo je da se trenutno razmatraju kaznene mere za one koji ne budu nosili maske, ali da je još uvek namera da se podigne svest i poveća broj ljudi koji nose maske.

Izvor: Tanjug, B92.net