Info

U dve kovid ambulante u Beogradu pregledano 135 pacijenata

Zbog povećanog broja obolelih od virusa korona prošireni su kapaciteti postojećih kovid ambulanti u okviru beogradskih domova zdravlja i otvorene dve takve ambulante koje rade 24 sata i u kojima je, kažu u Ministarstvu zdravlja, tokom prethodne noći pregledano ukupno 135 pacijenata.

28.06.2020. - 09:48h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos, HayDmitriy

Reč je o kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja Zemun u ulici Cara Dušana 176, gde je pregledano 90 pacijenata i kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja Palilula u ulici Čarlija Čaplina 18, gde je pregledano 45 pacijenata, rekao je Tanjug državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

Naveo je da te dve ambulante rade tokom celog dana, odnosno 24 sata i podsetio da svaki dom zdravlja ima svoje kovid ambulante koje rade u periodu od 7 do 20 sati, a subotom i nedeljom od 8 do 18 sati.

"Od juče smo otvorili i novu trijažnu ambulantu u Gradskom zavodu za plućne bolesti tako da sada, osim ambulante na Infektivnoj klinici i ambulante u KBC ''Bežanijska kosa'' imamo i treću trijažnu ambulantu u Gradskom zavodu za pluće bolesti koja radi u režimu od 7 do 20 sati", rekao je Stefoski.

Naveo je da kovid ambulante u kontinuitetu imaju pacijente i da se pregledi u njima ne zakazuju.

Kako je pojasnio, svako ko oseti simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu može se javiti u kovid ambulantu pri svom matičnom domu zdravlja, gde će biti pregledan.

"Po potrebi će mu biti urađena i dijagnostika u smislu rendgen snimanja, laboratorije i u zavisnosti od nalaza on će biti upućen na kućno lečcenje ili, ako ima potrebe, na dalje lečenje u ustanovu stacionarnog tipa", rekao je Stefoski.

Apelovao je na građane da se pridržavaju preporučenih mera jer je to, ističe, jedini način da se zaštitimo od infekcije korona virusom.

"Nadam se da će naši građani poslušati savete. Pratićemo situaciju i nadam se da će broj novozaraženih biti manji", dodao je Stefoski.

Izvor: Tanjug