Banke podigle učešće na 30 odsto! U kakvom su problemu sada građani koji su uzeli stambeni kredit, ali po ceni starog učešća?

Vest da su banke zaoštrile uslove učešća za stambene kredite do 30 odsto razočarala je mnoge podstanare. Šta je sve pandemija korona virusa promenila u poslovanju banaka, koliko su sada oprezni i građani prilikom zaduživanja, kolika je potražnja za kreditima i da li će se sada povećati i kamata? To su samo neka od pitanja za goste "Jutra“ - saradnicu Beogradske bankarske akademije Ljubicu Pantelić, predsednika udruženja Efektiva Dejana Gavrilovića i gl. urednika portala „Kamatica“ Dušana Uzelca.

.

"Svakako da je pandemija korona virusa uticala na poslovanje banaka u celini, kao i na poslovanje privrede. Povećanje učešća je deklarativno i ne važi za svaki stambeni kredit. Ono nije propisano nijednim zakonskim aktom i zavisi od politike banke do neke minimalne zahtevane granice", počela je priču saradnica Beogradske bankarske akademije Ljubica Pantelić i dodala da se ona u ovom trenutnu ne bi opredelila za stambeni kredit.

"Banke procenjuju da će cene nekretnina da padaju, i zato je došlo do povećanja učešća", pretpostavlja predsednik udruženja "Efektiva" Dejan Gavrilović.

Kakvi su rizici za one građane kojima je već odobren kredit sa učešćem od 20 odsto, a na koje se odnosi i ova nova regulativa, i da li je "pametno" da se sa ovim stambenim izborom sačeka neko vreme?