Ponovo radi gradski prevoz u Beogradu: Mogu ga svi koristiti

Javni gradski prevoz u Beogradu, koji je tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa bio ukinut oko mesec i po dana, od danas ponovo funkcioniše.

Ponovo na ulicama, foto: Depositphotos/KatPaws
Ponovo na ulicama, foto: Depositphotos/KatPaws
.

Gradski prevoz u prestonici mogu korisiti svi građani.

Vozila gradskog prevoza su na ulice prestonice izašla rano jutros od četiri sata u istom obimu kao i pre donošenja odluke o ukidanju prevoza.

Prvobitno je donet niz pravila u vezi sa korišćenjem javnog prevoza, ali je posle jučerašnjeg zahteva predsednika Srbije i nove odluke Republičkog kriznog štaba kojom je obavezna instrukcija o organizovanju javnog prevoza pretvorena u preporuku, Sekretarijat za javni prevoz dao nova uputstva prevoznicima, a građane pozvao da ih poštuju.

Naime, jedna od prvobitnih odluka je bila da će se prevoz odvijati u četiri faze od kojih prva podrazumeva samo prevoz zaposlenih, druga prevoz đaka i studenta, treća nezaposlenih lica, turista i penzionera do 65 godina, a četvrta prevoz i starijih od 65 godina.

Ukinuti redari

Takođe, odluka je bila da se zaposleni koji imaju personalizovanu mesečnu kartu mogu voziti bez radnog naloga, dok je za one koji se opredele za jednodnevnu, trodnevnu ili petodnevnu kartu važilo da prilikom ulaska u vozilo uz validaciju karte pokažu i radni nalog za tekući dan izdat od strane poslodavca.

Međutim, to je promenjeno i javnim prevozom se od danas mogu voziti svi građani i za to koristiti sve postojeće karte kao i pre odluke o ukidanju prevoza tokom vanrednog stanja, a preporuka je da poštuju mere zaštite, odnosno nose maske i rukavice i drže socijalnu distancu.

Pošto prevoz mogu da koriste svi građani, ukinuti su i redari koji je trebalo da budu u svakom vozilu i kontrolišu da li putnici poštuju propisane mere i ko koristi prevoz.

Vozovi iz sistema BG:VOZ od danas ponovo saobraćaju, saopštilo je Javno preduzeće Srbija voz.

"Putnici su dužni da prilikom putovanja, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, obavezno koriste zaštitne maske i rukavice, drže bezbednu distancu i prate uputstva konduktera i obeležja u i na vozu", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će, ukoliko dođe do naknadnih promena u organizaciji saobraćaja vozova iz sistema BG:VOZ, putnici biti blagovremeno obavešteni.

Izvor: Tanjug