Predrag Kon: Da nisu uvedene drastične mere, broj umrlih u Srbiji bio bi 10 puta veći, gerontološki centri bi bili opustošeni

Gostujući u jutarnjem programu Prve televizije epidemiolog Predrag Kon rekao je da nisu uvedene drastične mere, broj umrlih u Srbiji bio bi 10 puta veći.

.

Kon je rekao da nije bilo sukoba u okviru lekarske struke, ali da je bilo različitih mišlljenja.

"Sukob nije termin prihvatljiv u ovoj situaciji. Bilo je različitih mišljenja. Postoji izdvojeno mišljenje profesora Nestorovića. Upravo iz toga je proistekao kompromis", rekao je Kon osvrćući se na mere koje je donete za ovaj vikend.

Govoreći o zabrani kretanja i oštrim merama koje su bile uvedene, kao i onima koji su smatrali da je sve to bilo nepotrebno i izmišljeno, Kon je rekao.

"Postoji pet do 10 odsto ljudi koji nikada ne prihvataju nikakve mere. Pričanje da ničega nije bilo, da je izmišljeno i nepotrebno, utiče na sve ostale. Nadam se da će ta disciplinovana većina to znati da odbije. Radi se o deset puta većem broju umrlih koje bismo imali da nismo ništa sprovodili. Pogledajte samo Gerontološki centar u Nišu šta se tu desilo. Da nismo to uradili, to bi se desilo bukvalno u svakom gerontološkom centru. Opustošili bi nam se gerontološki centri“

Detaljnije o vanrednom stanju i vanrednim merama koje mogu ostati i nakon ukidanja vanrednog stanja, pogledajte u video-prilogu.