Oliver Ivanović ostaje u pritvoru

Sudsko veće Apelacionog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojom je lideru Građanske inicijative (GI) SDP Oliveru Ivanoviću određen pritvor od mesec dana, zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubistvo, izjavila je večeras portparol Euleksa Irina Gudeljević.

.

Gudeljević je u izjavi Tanjugu podsetila da je 28. januara, na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije Specijalnog tužioca Kosova, međunarodni sudija iz Osnovnog suda u Mitrovici odredio mesec dana pritvora Ivanoviću.

Njegov branilac Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je rešenje o produženju pritvora Ivanoviću dobio večeras oko 18 sati, a da je u rešenju, iako je danas 4. februar, navedeno da je doneto 1. februara.
"Ovim drugostepenim rešenjem moja žalba je odbijena, a rešenje o određivanju pritvora je potvrđeno. Apelacioni sud se rukovodio potpuno istim, nepostojećim razlozima, za određivanje pritvora koje je naveo i prvostepeni sud, a koji su u žalbi odbrane argumentovano osporeni", rekao je Ivanovićev advokat.

Vlajić je ubeđen da je Aplacioni sud podlegao nezapamćenoj medijskoj hajci koju protiv Ivanovića sprovode albanska televizija i štampa na Kosovu i u kojima je Ivanović danima podvrgnut najprizemnijem linču.

GI SDP saopštila je da je Apelacioni sud odluku po žalbi o određivanju pritvora doneo više od četiri dana, odnosno 102 sata po isteku roka po kome je bio dužan da postupi.
"Iako je danas 4.februar, u rešenju je navedeno da je doneto 1. februara, što ne može biti istina", navela je GI SDP.

"Ovim se potvrđuje verovanje građana Kosovske Mitrovice i članova Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" da je hapšenje Olivera Ivanovića motivisano isključivo političkim razlozima, sa ciljem da se spreči njegova kandidatura na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i njegova sigurna pobeda", navedeno je u saopštenju.

Ivanović je uhapšen zbog sumnje da učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Oliver Ivanović je kandidat GI SDP za gradonačelnika Severne Mitrovice, na ponovljenim izborima koji će u ovom gradu biti održani 23. februara.