Virus će promeniti sve(t): "Neće samo odjednom nestati"

Nošenje zaštitnih maski mogla bi da postane nova, "revolucionarna" norma života na koju bi svet trebalo da se navikne, smatra stručnjak za korona virus iz SZO.

foto: Depositphotos/HBRH
foto: Depositphotos/HBRH
.

Kako je rekao, to bilo baš kao tokom spoznaje kolere u 19. veku i HIV-a u 20. veku, prenosi RT.

"Neki oblik zaštite lica, siguran sam, postaće pravilo", najmanje što to može pružiti ljudima je osećaj sigurnosti, izjavio je za BBC specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije Dejvid Nabaro.

Ta "nova stvarnost" će trajati, jer Covid19, koji je do sada oduzeo gotovo 116.000 života na globalnom nivou, "neće samo odjednom otići".

Naučnici ne znaju da li su pacijenti sposobni da stvaraju imunitet čak i nakon oporavka od koronavirusa, upozorio je Nabaro.

Epidemiolog koja radi za SZO, dr Maria Van Kerkhov, rekla je da su informacije koje SZO ima o odgovoru na antitela i imunitet "pomešane" i da im treba mnogo više informacija o oporavljenim pacijentima.

Ona je rekla da se više od 3.000 pacijenata do sada oporavilo od bolesti i da su u toku brojna istraživanja kako bi se pokušalo odgovoriti na pitanje imuniteta.

"Trenutno nemamo potpunu sliku o tome kako izgleda imunitet '', rekla je. "A dok to ne uradimo, ne možemo dati potpuni odgovor."

Svet je takođe miljama daleko od toliko očekivane vakcine, a to znači da se ljudi moraju nositi sa onim što trenutno imaju, piše RT.

Prekid prenošenja virusa verovatno biće "revolucija" slična onoj koja se dogodila nakon "otkrića da je prljava voda izazvala koleru 1850. godine", ili kada smo, pre nekih 25 godina „svi saznali za HIV / AIDS i njegovu vezu sa seksom".

Potraga za maskama i respiratorima naglo je porasla nakon izbijanja Covid19, a medicinske ustanove širom sveta brzo su ostale bez ključne zaštitne opreme.

Zdravstveni radnice morju da nose masku za lice, rukavice i zaštitni ogrtač, a zatim da ih skinu, svaki put kada rade sa pacijentom koji ima simptome ili potvrđen covid19.

Nošenje maski od strane običnih građana postalo je pitanje velike rasprave u medijima i naučnoj zajednici.

Neki tvrde da komercijalno dostupne maske nemaju adekvatnu zaštitu i da su beskorisne kada su u pitanju zarazne respiratorne bolesti kao što je koronavirus. Drugi, pak, tvrde da one imaju funkciju, posebno na mestima gde je velika gužva.

SZO tvrdi da, iako medicinska maska "može ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući Covid19,“ sama upotreba maski nije dovoljna.

Organizacija takođe veruje da maske mogu izazvati "samozagađenje", otežano disanje i čak "lažni osećaj sigurnosti".

"Koronavirus 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009."

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je u ponedeljak da je koronavirus deset puta smrtonosniji od pandemije gripa (H1N1) 2009. godine.

"Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu kako da se zaustavi. Znamo da se covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan: 10 puta smrtonosniji od pandemije gripa 2009.", rekao je Gebrejesus na brifingu za novinare u Ženevi.

Zvaničnici SZO ponovo su insistirali da države ne bi trebalo prebrzo da donose odluke o oblažavanju mera koje su uvedene sa ciljem kontrole širenja epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija sutra će objaviti "ažurirane strateške savete" za zemlje koje razmatraju ukidanje kontrolnih mera, uključujući šest kriterijuma koje treba uzeti u obzir pre nego što to učine.

Gebrejesus je rekao da veruje da će američki predsednik Donald Tramp nastaviti da "podržava" Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Samo nekoliko dana nakon što je Tramp ponovo kritikovao SZO i zapretio da će smanjiti finansiranje Gebrejesus je rekao da je "odnos SZO sa SAD-om vrlo dobar".

Tedros nije odgovorio na pitanje o mogućem uticaju smanjenja američkog finansiranja.

Izvor: B92, BETA/AP, RT