Kon: Kapacitet 10 hiljada ležajeva, najteži slučajevi na Infektivnoj, prihvatni centri će biti prihvatljiv smeštaj...

Na današnjoj konferenciji za mediji izneti su novi podaci o broju zaraženih, kapacitetima za smeštej, razlici između kućne izolacije i samoizolacije...

Dr Predrag Kon, foto: Tanjug/Sava Radovanović
Dr Predrag Kon, foto: Tanjug/Sava Radovanović
.

Dr Kon je govorio i o smeštajnom kapacitetu u srpskim bolnicama.

"Očekujem da će prihvatni centri da se upristoje i biće mnogo lepši za videti, nego što je to sad. Kapaciteti su poznati, oko 100 je na Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Dragiša Mišović, VMA, VBC. Kapacitet za smeštaj je preko hiljadu, a sada imamo i dodatni smeštaj na Sajmu. Priprema se za 2.000, kasnije za 6.000, a u krajnjem slučaju i 10.000" , rekao je Kon.

Kon je rekao da će tamo biti postavljene i natkasne, kao i da će to biti "prihvatljiv smeštaj". On je dodao da vojska sređuje toalete.

On je istakao da je to priprema za najcrnji scenario i da se na Klinici za infektivne i tropske bolesti zadržavaju najteži slučajevi, dok se na Sajam šalju najblaži.

Dr Darija Kisić Tepavčeviće je rekla da je kapacitet zdravstvenog sistema za bolničko lečenje razrađen i da se broji u hiljadama. Podsetila je da je za vreme pandemije gripa 2009. godine više od 6.000 ljudi bilo hospitalizovano.

"Što se tiče smeštaja na Sajmu to je za one za blagom kliničkom slikom. Ako neko od nas bude zaražen i poslat na tamo, to će biti dobar znak da ima blagu kliničku sliku" , nadovezala se Kisić Tepavčević.

Upitan da li slanje na Sajam znači odustajanje od kućne izolacije Kon je odgovorio potvrdno.

"Kućna izolacija prestaje, ali kućna samoizolacija ne. Izolacija se sprovodi u odnosu na nekog ko je pozitivan, a samoizolacija ko je bio u kontaktu sa nekim ko je pozitivan.", rekao je on.

Što se tiče trudnica, stručnjaci su rekli da iskustkvo kineskih kolega pokazuje da nisu ugrožene za teži oblik ove bolesti, kao što je to bila situacija za pandemijskim gripom.

Oni su najavili i veliki odziv naših zdravstvenih radnika u inostranstvu, koji su najavaili svoj dolazak i želju da pomognu.

Infektolog Ivana Milošević navela je kada je pravo vreme da se građani jave i da se pregledi vrše 24 časa dnevno na Infektivnoj klinici.

"Bolesnici koji imaju blažu kliničku sliku imaju simptome kašalj, grebanje u grlu i temperaturu blaže visine. Onaj trenutak kada apsolutno treba da se traži pomoć lekara je trenutak otežanog disanja.

Opširnije na b92.net