Mala matura biće službena tajna?

Polovinom februara treba da bude poznat kalendar i detaljno uputstvo za sprovođenje završnog ispita za osmake, a nadležni, poučeni prošlogodišnjim propustima, zbog čega je matura poništena, ovoga puta razmišljaju da sadržaj testa bude proglašen za službenu tajnu.

.

To je jedna od ideja, zbog veće bezbednosti i odgovornosti svih učesnika u pripremi i sprovođenju ispita, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ove godine Ministarstvo će, prema recima pomoćnika ministra prosvete Ljubiše Antonijevića, svim učesnicima poslati jasnije poruke vezane za proceduru ispita.

Tako će direktori potpisati izjavu kojom će se obavezati da sprovode propisanu proceduru, odnosno biće odgovorni za učinjene propuste, rekao je Antonijević u izjavi Tanjugu.

Ministarstvo je, kako je rečeno na nedavnoj konferenciji za novinare o ovoj temi, uočilo 25 škola koje su prošle godine povredile proceduru, jer je na ispitu bilo pomaganja i prepisivanja.

Kalendar ispitnih aktivnosti je u mandatu Radne grupe za sprovođenje završnog ispita i u ovom trenutku komisija intenzivno radi na "mapi puta" koja opisuje aktivnosti, dinamiku i odgovornosti učesnika, rekao je Tanjugu direktor Zavoda Dragan Banićević.

On je najavio da će u februarau biti poznati rezultati kontrole kvaliteta ocenjivanja prošlogodišnjeg ispita.

Na osnovu te analize, biće preduzete mere da se preduprede evantualne zlouptorebe, rekao je Banićević ranije na konferenciji za novinare i naveo da su škole u obavezi da ispitni materijal čuvaju godinu dana i da Zavod ima pravo da ga zatraži na dodatnu analizu, posebno kada pokazatelji ukazuju na "neočekivane" rezultate kod pojedinih škola.

Banićević je naveo da se na osnovu rezultata završnog ispita indirektno može meriti i kvalitet obrazovnog sistema i rad nastavnika i njihov učinik.

Osmaci će ove godine polagati ispit iz sedam predmeta - srpskog (maternjeg) jezika i matematike i pitanja iz novouvedenog kombinovanog testa (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).