Brnabić: Razumem "histeriju", ali savet struke je da se škole ne zatvaraju

Premijerka Srbije u svom obraćanju navodi da bi, prema mišljenju struke, zatvaranje obrazovnih institucija bilo kontraproduktivno.

Ana Brnabić, foto: Tanjug/Tanja Valič
Ana Brnabić, foto: Tanjug/Tanja Valič
.

"Predsednik je insistirao da razmotrimo još jednoim. Ja sam iznela taj predlog - moje mišljenje je da bi to trebalo da uradimo. Stav struke je da nema nikakvog stručnog opravdanja ni stručne osnove da zatvaramo škole, vrtiće i fakultete. U ovom trenutku bi to bilo kontraproduktivno", navodi ona.

U ovom trenutku, daleko smo od raspusta, ako deca sede u kućama i u izolaciji, skupljali bi se na drugom mestima i u tom smislu nebi ništa pametno i pozitivno učinili, objasnila je premijerka Brnabić.

"I pored našeg političkog insistiranja, svi razumemo paniku i moram da kažem histeriju društvu, ne postoji stručno opravdanje za obustavu nastave. I to sam prenela, kao predsednica vlade, predsedniku Srbije, ne mogu da donesem tu odluku", izjavila je Brnabić, obraćajući se medijima i javnosti.

Ona je istakla da moli roditelje, nastavnike, direktore škola, kao i sve zaposlene u prosveti da razumeju i da je najvažnije da se slušaju stručnjaci.

"Moguće je da će se to promeniti, ali u ovom trenutku nam je svaki dan važan i najpametnije nam je da dobijemo svaki dan jer ćemo imati mnogo manju kontrolu ako su deca van škola", kazala je ona.

Nakon nje, javnosti se obratio i epidemiolog dr Predrag Kon koji je naglasio da deca ne prenose korona virus, po najnovijim informacijama koje stižu iz Kine. "Činjenica da se javljaju asimptomatske reakcije kod školaraca, ali se ne zna koliko. To su fakti. U takvoj situaciji prevremeno donositi odluke o zatvaranju škola je greška i stojim čvrsto iza toga", rekao je Kon.

"Obećavam, da ću, ako se bilo šta prometi da se menja situacija, da će se reagovati. Znamo da je raspoloženje da svi čekaju da odustanemo do tog stava, ali nećemo odustati", rekao je Kon i ponovio da za sada nema razloga da se zatvore škole i vrtići u Srbiji.

Premijerka je nakon njegovog obraćanja dodala da je zbog saveta struke epidemija gripa uspešno završena i da će zbog toga i sada poslušati njihov savet.

"Na savet struke smo, kada je bila epidemija gripa, produžili raspust za nedelju dana. Niko u Vladi ne beži od toga. Tada je savet bio da se raspust produži i zahvaljujući savetu završili smo sa epidemijom pre nego što je zabeležen slučaj korona virusa. U ovom trenutku slušaćeno struku, zato što smo zahvaljujući njima prekinuli epidemiju gripa“, rekla je Brnabić.

Izvor: b92.net