"Desilo se ono što se i očekivalo", potvrđen prvi slučaj korona virusa u Srbiji (VIDEO)

Muškarac (43) iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo korona virusa, potvrdio ministar zdravlja Srbije.

foto: Prva
foto: Prva
.

Reč je o muškarcu (43) iz Subotice, koji je prvi pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo korona virusa, koji je boravio u Budimpešti, objasnio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

"Desilo se ono što se i očekivalo, imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa u Srbiji. Najbitnije je da se on dobro oseća. Nema tegobe. Radi se o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Tamo mu živi sestra, koja je imala tegobe slične korona virusu i imala je i virusnu upalu pluća. Oonda je i on osetio tegobe i bio je krajnje odgovoran, samoizolovao se, poslao decu na selo, ostao sam sa sprugom koja mu je samo donosila hranu", objasnio je LOnčar na vanrednoj konferenciji za medije.

"Odmah se posumnjalo na korona virus, a rezultati testa stigli su jutros. Oboleli je već u izolaciji", dodao je Lončar i istakao da su naše nadležne službe već stupile u dalji rad, odnosno u toku je analiza svih osoba koje su bile u kontaktu s njim i njegovom porodicom.

"Još jednom ponavljam, nema mesta panici, rekao sam da je bilopitanje sata kada će se desiti ovo što se desilo. Nerealno je da postoji neka zemlja gde nema koron avirusa. Pitanje je samo je li on registrovan ili ne, to je globalni problem i tako se i tretira", rekao je Lončar i naglasio da su sve službe u Srbiji u potpunosti spremne za borbu protiv korona virusa.

.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lončar je rekao da postoji tačno razrađen plan kako će Srbija reagovati i kod drugog, treće, četvrtog, petog...slučaja. Nema mesta panici i jedini način da se ovo prebrodi, kao ozbiljna država, je da se veruje institucijama Srbije i zvaničnim informacijama, kazao je ministar.