Snažna mećava paralisala delove Srbije: U Sjenici i Požegi proglašena vanredna situacija!

Snažna mećava koja je u sredu posle podne zahvatila Peštersku visoravan i Zapadnu Srbiju i danas zadaje muke spasiocima. Reporteri Prve TV zabeležili su situaciju na terenu. Pogledajte!

.

Više hiljada meštana sela u okolini Čačka, Ivanjice i Gornjeg Milanovca je bez struje. Lokalni putevi ostali su zavejani i neprohodni nakon snažnog nevremena.

Posle nekoliko sati snežnih padavina koje je neprekidno pratio vetar olujne jačine, u nekoliko sela požeške opštine većina puteva je ili teško prohodna ili u potpunosti neprohodna, pa kako se njihovo čišćenje ne može obaviti redovnim merama i aktivnostima, na predlog predsednika opštine Đorđa Nikitovića uvedena je vanredna situacija u selima Tometino Polje, Ljutice, Duškovci, Mršelji, Loret, Tabanovići, Papratšte, Gornja Dobrinja i Dražinovići.

“Iako je mehanizacija još od ranog jutra bila angažovana na raščišćavanju puteva, a i meštani u nekoliko sela su pokušavali da se sami organizuju, jedino rešenje je bilo uvođenje vanredne situacije, jer će tako biti omogućeno angažovanje svih raspoloživih kapaciteta, posebno dodatne mehanizacije, u cilju normalizacije života na području cele opštine”, kaže prvi čovek opštine Požega.

.

Prema njegovim rečima osim neprohodnih puteva, veliki problem je izazvalo oštećenje elektro vodova pa je veliki broj domaćinstava ostao bez električne energije.

“Zbog velikih smetova i vozila elektrodistribucije nisu mogla da dođu do svih mesta gde su kvarovi nastali. Normalizacija snabdevanja se u najvećoj meri može očekivati u toku današnjeg dana, dok će sutra biti ootklonjeni svi, čak i najmanji kvarovi”, izrazio je očekivanje direktor požeškog pogona Elektrodistribucije.

“Očekujemo ubrzanu normalizaciju stanja jer su se i vremenske prilike stabilizovale, a u slučaju potrebe, članovi šataba i angažovanih preduzeća u su non – stop na raspolaganju građanima”, kazao je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

Nova Varoš - oluja čupala drveće iz korena

Opštinu podno Zlatara juče je zadesilo olujno nevreme praćeno jakim vetrom koji je na pojedinim mestima čupao drveće iz korena, kazao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

“Snega je bilo i ranije i mi smo ovde navikli na ovakve vremnske uslove u ovo doba godine, ali vetar koji je juče duvao takvom silinom ne pamte ni najstariji meštani. Zbog jakih udara vetra došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom, a kvarova ima kako na visokonaponskoj tako i na niskonaponskoj mreži”, kazao je Vasiljević.

.

On je precizirao da su bez struje od juče meštani sela Jasenovo, Bela Reka, Rutoši, Božetići i Akmačići gde je došlo i do prekida u vodosnabdevanju jer su usled nestanka struje, pumpe na izvorištu Lakomica prestale da rade.

“Ekipe EPS – a su od juče na terenu i očekuje se da će tokom današnjeg dana doći do stabilizacije u snabdevanju električnom energijom, a sa prestankom padavina krenuće se u raščišćavanje lokalnih i seoskih puteva”, zaključio je prvi čovek opštine Nova Varoš.

Izvor: Prva TV, RINA