Info

Preminuo novinar Dragoljub Žarković

Istaknuti novinar i glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković preminuo je posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija tog nedeljnika.

05.02.2020. - 13:00h
Dragoljub Žarković
Dragoljub Žarkovićfoto: B92 printscreen

Dragoljub Žarković (1951) osnivač je "Vremena" i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama "Politika" (1974-1987) i "Borba" (1987-1990).

Bio je radijski komentator "Slobodne Evrope"(1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska "Republika", austrijski "Standard".

Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista "Politika" i predavač na Fakultetu političkih nauka, gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Godine 2016. objavio je "Naprednu knjigu" sa podnaslovom "Godine uspona Aleksandra Vučića".

Redakcija "Vremena" navodi da, međutim, svi biografski podaci nisu dovoljni da dočaraju Žarkovićevu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu i dodaju da je redakcija "Žaretovim odlaskom izgubila sopstveni koren i veliki deo identiteta".

"Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet", navodi se u saopštenju.

Naknadno će biti objavljeno vreme i mesto komemoracije i sahrane.

Izvor: tanjug