Srbi u karantinu, sumnja na koronavirus

Nekoliko državljana Srbije nalazi se u karantinu u Indiji zbog sumnje da su zaraženi novim koronavirusom, javljaju tamošnji mediji.

.

“Ta osoba je srpski državljanin koji je stigao preko Delhija. Centralna vlada nas je obavestila o njegovom statusu. Pošto je pokazao simptome, brzo su ga smestili karantin“, rekao je ministar.

Beogradski mediji javljaju da je srpski državljanin sa suprugom doputovao u Indiju.

Oni su doputovali iz Kine u Gou na more, kada je muškarac primetio određene simptome, zbog čega se sam prijavio bolnici.

Večernje novosti pišu da je bračni par dao krv na analizu i da bi rezultati trebalo da budu gotovi do četvrtka.

"Pokazuje simptome koronavirusa, poput suvog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Vuhana, i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu", saopštili su indijski zvaničnici, dok je ministar zdravlja rekao da je Srbin stigao preko Nju Delhija do plaže Kankona na jugu Goe.

Druga dva slučaja sumnje na koronavirus prijavljena su u indijskoj saveznoj državi Madja Pradeš.

Srpski državljanin, student medicine koji studira u Vuhanu u Kini i njegova majka od ponedeljka su u karantinu u izolovanom odeljenju državne bolnice u Udžajinu zbog sumnje na koronavirus.

Vlasti u Bopalu saopštile su da je student došao iz Kine u Udžajin 13. januara i još mtada je pokazivao simptome slične koronavirusu. On navodno nije pregledan na aerodromu u Delhiju.

Nakon dolaska u indijski grad Udžajin nekoliko dana je proveo kod kuće sa simptomima prehlade i groznice, a onda je prebačen u bolnicu.

Lekar u bolnici rekao je da su njemu i njegovoj majci uzeli briseve grla i da su poslati na analizu.

Do sada je od koronavirusa preminulo 132 osobe, dok je obolelo 6.056 osoba.

Izvor: Tanjug, B92.net