Valjevo u opasnosti, teško zagađenje u Beogradu; Oglasio se i "Batut" FOTO/VIDEO

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

foto: B92
foto: B92
.

Najviši, peti stepen zagađenosti prema merenjima agencije registrovan na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji "zagađen" na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji "odličan" na Vračaru, preneo je RTS.

Sa druge strane, podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 9.00 pokazuju da je kvalitet vazduha "prihvatljiv".

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

Prema podacima tog portala, vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u "ljubičastoj zoni" (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao "opasan po zdravlje".

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji. Te preporuke se posebno odnose na jutarnje i večernje sate.Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

"Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period", navodi se u saopštenju.

.

Каdа је u pitаnju zаštitа zdrаvljа stаnоvništvа u nаvеdеnim uslоvimа, prеpоruка Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvак nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, каrdiоvаsкulаrnа оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе.

Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка акtivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstenih ustanova, kako se dodaje, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je ovaj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Uzroci aerozagadjenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i drugo.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije ističu da nema potrebe za panikom, i ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Pašalić o tome zašto je pokrenuo postupak protv Ministarstva

U Ministarstvu zaštite životne sredine tvrde da su uradili i da rade sve što je u njihovoj nadležnosti. Međutim, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada tog Ministarstva i još šest lokalnih samouprava.

On je u Jutarnjem programu TV Prve objasnio zašto.

.

Izvor: B92, Tanjug, Prva