Vučić: Ne idem u Crnu Goru

Odgovorićemo odgovornošću i pristojnošću i snagom očuvanju srpskog korpusa, ne ugrožavajući Crnu Goru, rekao je Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Irinejem.

Aleksandar Vučić, foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/jd
Aleksandar Vučić, foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/jd
.

Vučić je podsetio da zvanično u Crnoj Gori živi 28,73 odsto Srba i nepunih 45 posto Crnogoraca, osvrnuvši se na "nameru dela režima u Podgorici".

"Namera je dela režima u Podgorici da u 2021. procenat Srba bude manji, da se smanjenjem srpskog korpusa proglasi država u kojoj Srbi nemaju svoju konstitutivnost koju imaju svi drugi u okruženju", istakao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Rekao je da su o srpskom narodu u Crnoj Gori govorili jer se ne stidimo više da govorimo o srpskom narodu.

"Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog nanrod i da nema potrebe da se srpski narod izdavaja od drugih, da ne mora u krštenici da piše obavezno da ste srpske nacionalnosti", rekao je Vučić.

"Smatrali smo, i ja kao predsednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, pre svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovirmo odgornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korupsa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno pravni status Crne Gore", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da na Badnji dan, ipak, ne ode među Srbe na sever Crne Gore.

Tu odluku Vučić je saopštio na vanrednoj pres konferenciji, posle susreta sa patrijarhom Irinejom, ističući da nije želeo da daje alibi crnogorskom režimu da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak te zemlje.

Zahvalio je desetinama vernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija, koji su podržali njegov dolazak.

"Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shvatio, po reakcijama iz nekih kabienta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu... da to nije po volji crnogorskom režimu", rekao je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna poseta jednom hramu može to da izazove.

Vučić je rekao da se sa njegovom odlukom jutros sagalsio i patrijarh Irinej.

Izvor: B92.net, Tanjug