Porodilje sa stažom kraćim od 18 meseci imaju bedne prihode: A šta je sa majkom koja ima 3 meseca staža i 3 godine radnog iskustva

Prema novom zakonu o porodiljskom odsustvu, mnoge kategorije zaposlenih i nezaposlenih žena imaju pravo na naknadu i više iznos ne zavisi od toga koliko će im uplatiti poslodavac, već novac ide iz državne kase. S tim što država ne priznaje veoma visoke plate i majkama koje nisu bile zaposlene 18 meseci uplaćuje sumu koja nije dovoljna ni za 10 dana. Kako se u ovakvim uslovima izboriti sa belom kugom u Srbiji? Ima li rešenja? Da li bi država na isti način trebalo da tretira sve porodilje bez obzira da li su zaposlene na neodređeno, određeno ili na neki ugovor?

Ilustracija, foto: Depositphotos/pavelg
Ilustracija, foto: Depositphotos/pavelg
.

O ovim pitanjima govorile su u „Jutru“ Prve ministarka za demografiju i socijalnu politiku Slavica Đukić Dejanović i mama na porodiljskom odsustvu Dragana Radovanović.

„Proširila su se prava sve rođene dece. Da li je dete rodila majka koja je u stalnom radnom odnosu, ili mama koja je radila na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima ili žena sa sela, svejedno je", rekla je Đukić Dejanović.

Svako dete ima ista prava. Kad se rodi, svako dete dobija od države 100 000 dinara. Za drugo dete do druge godine izdvaja se 10 000 mesečno, za treće i četvrto dete 12 i 18 hiljada do desete godine. Voleli bismo da dođe do povećanja, istakla je Đukić Dejanović.

Dragana je iznela je svoj problem.

Dragana Radovanović je bila zaposlena pre nego što je ostala u drugom stanju. Pre toga volontirala je u državnoj firmi gde je prošla kroz stručnu praksu. Pripravnički staž je završila kod privatnika, koji ju je kasnije i zaposlio. Kada je otišla na trudničko bolovanje imala je samo tri meseca staža.

„Ja sam u sistemu imala 3 meseca radnog staža, a zapravo sam imala tri godine radnog iskustva pre toga“, istakla je Dragana koja dobija primanja nedovoljna za egzistencijalni minimum, a sve zbog činjenice što nije imala 18 meseci radnog staža.