Info

Usvojene izmene: Šta treba da znate ako menjate pasoš?

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u sredu izmene i dopune Zakona o putnim ispravama, sa 132 glasova „za“.

15.11.2019. - 09:35h
Šta treba da znate ako menjate pasoš?
Šta treba da znate ako menjate pasoš?foto: Depositphotos/CreativeFamily

Jedna od novina je da se pasoš može izdati s kraćim rokom važenja od do sada utvrđenih 10 godina, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac to dozvoli u slučajevima utvrđenim zakonom.

Novina je i da će šest meseci pre isteka pasoša građani moći da podnesu zahtev za izdavanje novog, a kada je u pitanju proglašavanje pasoša nevažećim, to od sada treba da se uradi samo na sajtu MUP-a, odnosno više ne treba da se oglašava u "Službenom glasniku".

Prema izmenama i dopunama, deci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje s rokom važenja od tri godine, a deci uzrasta od tri do 14 godina s rokom važenja od pet godina, dok se licima kojima se iz objektivnih razloga privremenog karaktera ne mogu uzeti otisi prstiju pasoš izdaje s rokom važenja od godinu dana, a ako se otisci prstiju ne mogu uzeti trajno, pasoš se izdaje s rokom od 10 godina.

Izmenama i dopunama je utvrđeno i da se osobama koje u periodu od pet godina izgube ili oštete dva ili više pasoša, novi pasoš izdaje s rokom važenja od godinu dana, osim kada lice ima regulisan boravak u inostranstvu na period duži od godinu dana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obrazlažući predložene izmene i dopune, kazao je da je njihov cilj pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

"Građani će imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje”, rekao je Stefanović.

Kada je u pitanju oglašavanje nevaženja pasoša, Stefanović je naveo da se novinama izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa.

"Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine, a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava“, dodao je ministar.

Izvor: B92/Tanjug