Ministarstvo saobraćaja: "CarGo" radi nezakonito, blokada Beograda nije rešenje VIDEO

"Uzimamo stvar u svoje ruke, više nećemo tražiti rešenje kroz institucije".

.

To je jedna od poruka koju su juče ispred zgrade Vlade Srbije poslali taksisti. Najavljuju, radikalizaciju protesta.

Da li se gradski problem ponovo vraća u dvorište države istražuje Prva TV.

Ko i kako može da obuzda prevoznike i do kada će Beograđani biti taoci sukobljenih interesnih grupa, za Prva TV govori Saša Stojanović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužen za drumski saobraćaj.

"Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prošao je sve instance – odobrila ga je premijerka, usvojen je na Vladi i u parlamentu i potpisao ga je predsednik Republike. U praksi imamo nepoštovanje tog zakona, drsko ponašanje i agresivnu kampanju jednog udruženja da zakon neće poštovati i da će raditi kako sami žele", izjavio je Saša Stojanović.

Stojanović je, gostujući u jutarnjem programu TV Prva, istakao da je ovo ministarstvo preduzelo sve u okviru svojih nadležnosti, da je uspostavilo pravni okvir, ali da detaljnije odluke donose lokalne samouprave pojedinačno.

"Svaka samouprava zna svoje potrebe i u skladu sa tim propisuje mere kako bi grad mogao da funkcioniše. Za sprovođenje Zakona o prevozu putnika nadležni su grad, policija i komunalna policija, kojoj smo u okviru ovog zakona dali dodatna ovlaščenja, znajući da grad nema dovoljne kapacitete u inspekcijskom nadzoru, da mogu da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza", rekao je on.

Pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović rekao je da u svakoj radnoj grupi za izradu ili izmenu zakona učestvuju i predstavnici privrede, ali da se nikada niko ispred "CarGo2" nije prijavio da učestvuje u radu radne grupe za izmenu Zakona o prevozu putnika.

"Od 2014. godine mi se bavimo uređivanjem prevoza putnika. Nikada nikavu inicijativu za uvođenje novog oblika prevoza nismo dobili. "CarGo" radi nezakonito i nelegalno obavlja svoju delatnost, kršeći pri tome ne samo Zakon o prevozu putnika, već i Zakon o udruženjima. Ministarstvo je protiv njih podnelo krivičnu prijavu", rekao je Stojanović.

On je dodao da blokada grada nije rešenje i da su taskisti pribegli ekstremnom obliku protesta, iako je Ministarstvo saobraćaja od njih tražilo da to ne čine.

"Kako bismo rešili ovaj problem formirali smo i posebnu radnu grupu koju čine predstavnici nadležnih institucija, između ostalih i MUP, Poreska uprava, inspekcijski organi, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, i propisali mere koje gradski organi treba da primenjuju kako bi se zakon uspešno sprovodio", rekao je Stojanović.

Prva TV zvala je i predstavnike grada, koje taksisti optužuju za nesprovođenje zakona, ali se nisu oni odazvali pozivu da gostuju u jutarnjem programu.

Više u video-prilogu: