Info

Ledeni talas sa Arktika hara Evropom, uskoro stiže i kod nas!

Meteorološki servis "Sever Veder" EU objavio je da će temperature uskoro biti znatno ispod proseka za ovo doba godine jer stiže veoma hladan arktički talas.

01.10.2019. - 11:37h
foto: Depositphotos/georgebravo

Kako prenose hrvatski mediji, veoma hladan arktički front koji se kreće prema Evropi izazvaće veliki temperaturni pad, a meteorolozi predviđaju da bi u pojedinim regionima ya samo 24 sata temperature vazduha mogle da padnu i za 20°C.

Značajno zahlađenje verovatno će doneti i dosta snežnih padavina u Alpama i uzrokovati oluje na Mediteranu. Očekuje s ei velika količina kiše. Polarna hladnoća već je zahvatila Baltik i nastavila je da se kreće prema središnjoj Evropi. Očekuje se da ovo zahlađenje sa Arktika na Balkan stigne krajem nedelje i donese temperature za oko 10 stepeni niže od proseka za ovo doba godine. U Mađarskoj i Rumuniji doći će do velikog temperaturnog pada pa bi u samo 24 sata temperature mogle pasti za 20°C i tako se približiti nuli. Prema najavama servisa u četvrtak i petak, velika količina kiše, i do 150 mililitara lokalno, pašće u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

RHMZ je najavio da će u Srbiji u sredu biti pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 26 do 30 C. Međutim, uveče i tokom noći u severnim i zapadnim predelima naoblačenje s kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i osetnim padom temperature, koje će se u četvrtak ujutru i pre podne proširiti i na ostale predele Srbije. U četvrtak će duvati umeren i jak severozapadni vetar, a uveče se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti sa severozapada uz slabljenje vetra. Zatim, malo do umereno oblačno, hladno i uglavnom suvo, samo još u petak ujutru na jugu i istoku zemlje oblačno sa kišom.