Milica iz Zavetnika: Protivimo se pretvaranju LGBT pitanja u ideologiju; Helena: Tražimo da se naše veze urede zakonom

U Srbiji je počela deseta nedelja ponosa. Da li smo kao društvo postali tolerantniji za one koji su drugačije seksualne orjentacije ili su LGBT osobe i dalje diskriminisane? To je bila tema za diskusiju u jutarnjem programu Prve televizije, u kojoj su učestvovale Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici i Helena Vuković iz Udruženja građana Egal.

LGBT, foto: Depositphotos/RDStockPhotos
LGBT, foto: Depositphotos/RDStockPhotos
.

“Mi ustajemo i protivimo se propagandi i pretvaranju LGBT pitanja u neku vrstu revolucije i ideologije. Revolucije protiv određenih tradicionalnih i porodičnih vrednosti I ideologije u smislu stvaranja jednog pokreta koji nije naročito doprineo pripadnicima LGBT populacije u ostvarivanju njihovih prava, već je produbio taj jaz, stvorio dodatni konflikt jer je uvek na različitim manifestacijama trošio basnoslovni novac, koji je uglavnom stizao iz inostranstva I imao dozu provokacije”, rekla je Milica Đurđević.

Ona je podsetila da je prošle godine jedan od učesnika u narodnoj nošnji igrao oko šipke na kamionu koji je nosio ozvučenje I zapitala zašto svaki događaj mora da ima određenu dozu provokacije uperenu ka nama, ka tihoj većini koja smatra takve manifestacije suvišnim.

“Ako se ja borim za nešto, ja nemam potrebu vas da provociram. Ja nemam potrebu da napadam nešto što je deo vašeg integriteta i identiteta”, stav je Milice iz Zavetnika.

S druge strane, Helena Vuković, transrodna osoba, istakla je probleme s kojima se suočava LGBT zajednica. Iako njeno Udruženje ne učestvuje na ovogodišnjoj nedelji ponosa, zahtevi su im isti.

“Mi tražimo da se naše emotivne veze urede zakonom. Ne mora to da bude brak… Hajde da bude zajednica istopolnog partnerstva. Dva partnera ili dve partnerke žive 20, 30 godina zajedno, stekli su imovinu zajednički, vodi se na jednu osobu, ne daj bože da se jednoj od njih nešto desi, ona druga nema nikakva prava, istakla je Helena.

Pogledajte njihovu diskusiju.