Aleksandar Vučić: "Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, foto: TANJUG/FILIP KRAINČANIĆ
.

Novac će biti uložen u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.

"Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama od 2014. godine", rekao je Vučić na pres-konferenciji.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

"Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, na to mislimo da damo tri milijarde evra. To je potpuno druga Srbija, nova Srbija. Svaki čovek će posle ovoga bolje živeti, jer je to veoma bitno građanima. Mislim da je ovo fantastična vest za ljude u Srbiji", istakao je predsednik i dodao da je cilj da svako mesto u Srbiji za četiri do pet godina ima čistu vodu i kanalizaciju.

Besplatna vantelesna oplodnja za sve roditelje u Srbiji

"Želimo da uložimo u pronatalnu politiku, to znači da svaka vantelesna oplodnja bude besplatna koliko god puta roditelji pokušali da dobiju dete", rekao je on i dodao da koliko god puta se roditelji budu trudili da dobiju dete, država će to preuzeti na sebe, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji.

Predsednik je istakao da su u planu velika ulaganja u putnu infrastrukturu.

Četiri milijarde evra za brze pruge

"Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši i smatramo da sa lakoćom možemo da obezbedimo 10, a možda budemo u stanju da obezbedimo i 12 milijardi evra", rekao je Vučić.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma - Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

"Čak četiri milijarde ćemo uložiti u brze pruge, a od toga barem milijardu u lokalne puteve svuda po Srbiji."

Izvor: Tanjug