RHMZ i danas upozorava, upaljen narandžasti meteoalarm: Evo kad kišobrane menjamo za suncobrane!

RHMZ i danas upozorava na nepogode. U većem delu Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm i preti opasnost od nevremena praćenog grmljavinom.

Još jedan red kiše, pa nam se vraća sunce, foto: Depositphotos/FamVeldman
Još jedan red kiše, pa nam se vraća sunce, foto: Depositphotos/FamVeldman
.

Na području Srbije očekuje se pojava obilnijih pljuskova sa grmljavinom i količinom padavina većom od 20 mm za 3 h, upozorava RHMZ. Narandžasti meteoalarm važi za područja Zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, Istočne i Jugoistočne Srbije, kao i Beograda. U Vojvodini i na Kosovu i Metohiji je na snazi žuti meteoalarm.

Jak pljusak pogodio je Beograd oko 9 sati. Naročito pre podne i sredinom dana u pojedinim delovima grada očekuje se pojava obilnijih pljuskova sa grmljavinom i količinom padavina većom od 20 mm za 3 h.

Krajem dana se očekuje postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar će biti umeren, severozapadni, krajem dana u slabljenju, najniža temperatura će biti 19 stepeni, a najviša oko 25 stepeni.

Za sada se ne očekuje značajan porast vodostaja reka.

I pored lošeg vremena, upozorenje važi i za opasnost od UV zračenja.

Naredne nedelje očekuje nas porast temperature. U nedelju će biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i pojavom kratkotrajnih pljuskova, uglavnom u planinskim predelima.

Od ponedeljka će biti pretežno sunčano uz porast temperature, a krajem sedmice se očekuje naoblačenje i osveženje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Izvor: b92.net