Izmerene vrednosti višestruko prelaze dozvoljene - Vazduh u Boru ponovo zagađen!

Lokalni sajt "Bor030" navodi da su u utorak, 2.jula, na mernim stanicama Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u Brezoniku, Gradskom parku i kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju izmerene vrednosti sumpor dioksida koje višestruko prelaze dozvoljene.

foto: Depositphotos/martin33
foto: Depositphotos/martin33
.

Za zagađenje se sumnjiči "Rudarsko topioničarski basen Bor" koji je pojačao proizvodnju otkako su ga pre manje od godinu dana preuzeli Kinezi. Iako je najaviljivano da će investitori sa dalekog Istoka uvesti najnoviju tehnologiju prerade i brinuti o ekologiji, do toga očigledno nije došlo.

Prekoračenje je zabeleženo u Brezoniku, kada je izmereno i 1.080 mikrograma po metru kubnom SO2, od 350 dozvoljenih mikrograma. U gradskom parku u centru Bora izmerena je prosečna satna vrednost od 1.145 mikrograma, što je 3,2 puta više od dozvoljene. Prekomerno povećanje SO2 zabeležila je i merna stanica kod Instituta i to do 817,98 mikrograma.

Pored zagađenja vazduha sumpordioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju "nevidljivim ubicama". PM-10 čestice su prašina manja od 10 mikrometara i predstavljaju smesu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

foto: Depositphotos/Jezper
foto: Depositphotos/Jezper
.

Na povišeno aerozagađenje Borani su najpre reagovali na društvenim mrežama tražeći od nadležnih reakciju. Udruženje "Izbor postoji" uputilo je dopis ekološkoj inspekciji i počelo je sa prikupljanjem potpisa građana protiv zagađivanja: "Ekološkim građanskim protestima 2015. godine Borani su uspeli da svedu na minimum zagađenje i da ubrzaju proces stavljanja zagađenja na granične vrednosti. Međutim, u poslednja dva, dva i po meseca imamo pet do šest puta veće zagađenje, po podacima koje na sajtu objavila SEPA i to samo ako govorimo o koncentraciji sumpordioksida, ne govoreći o teškim metalima čije vrednosti u vazduhu nisu toliko transparentne za javnost" izjavila je Irena Živković iz Udruženja "Izbor postoji",

foto: Deposit photos/VitalikRadko
foto: Deposit photos/VitalikRadko
.

Građani na ulici i na društvenim mrežama apeluju na gradsku vlast da stane u njihovu zaštitu i u zaštitu njihovog zdravlja: "U toku je sprovođenje peticije koju ćemo predati ekološkim inspekcijama od kojih tražimo da nam kažu koliko su puta po službenoj dužnosti obišli kompaniju "Ziđin Bor koper", koliko je službenih beleški sačinjeno i kada će prestati zagađenje. Ako inspekcije ne reaguju na ovu inicijativu građani će ponovo morati da traže poštovanje svojih prava na ulicama kao što je to bio slučaj 2015. godine", nastavila je Irena.

Ragovalo je i Udruženje Eko East, koje je održalo skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Oni navode da je na ovom sastanku razmatrana i mogućnost pokretanja protesta.

Izvor: mondo.rs