Đorđeviću smanjena zatvorska kazna na 18 godina

Haški tribunal pravosnažno je osudio bivšeg načelnika Resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine.

.

Današnjom presudom žalbeno veće je smanjilo prvostepenu presudu od 27 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Žalbeno veće je odlučilo da će Đorđević ostati u Haškom tribunalu gde će sačekati prebacivanje u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.

Đorđević, koji je u to vreme bio i pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se protera nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, a koji je rezultirao i ubistvima više stotina civila.

U prvostepenoj presudi je istaknuta Đorđevićeva uloga u prikrivanju zločina.

On je optužen da je učestvovao u organizaciji premeštanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Đorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, ali je prošle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i da je on sam učestvovao u prikrivanju tela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio je izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama sa Kosova, ali je negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.

Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Crnoj Gori i istog dana je izručen sudu u Hagu.