Da li jedemo zdravo voće i povrće? Na jagodama i malinama pesticidi se najduže zadržavaju, a jabuka se najviše tretira

Svake godine uvek se potegne pitanje da li je voće i povrće sa pijace i iz prodavnica zaista zdravo. Koliko se ti proizvodi ustvari tretiraju pesticidima? Da li je strašnije kada čujemo da je voće i povrće prskano po 30 puta ili to da možda nema adekvatne kontrole, tako da u našem tanjiru završi neposredno posle prskanja hemikalijama. Nema roditelja koji svom detetu ne želi da priušti prve jagode i ostalo rano voće i povrće koje uveliko možemo da vidimo na zelenim pijacama. Međutim, da li deci kupovinom tih prvih plodova činimo možda veću štetu nego korist? Da li ih izlažemo povišenoj količini pesticida i drugim štetnim hemijskim sredstvima? Kako da se zaštitimo? Odgovore na ova pitanja potražili smo od agronoma Gorana Đakovića, profesor poljoprivrednog fakulteta Novice Miletića i dr Miroslava Ivanovića - stručnjaka za zaštitu bilja.

.