Đurović: Maloletni migrantni se regrutuju u kriminalne grupe; Cucić: Ovde se ne radi o dva maloletna migranta

Dva ubistva migranata u Begradu uznemila su građane, posebno one koji žive u blizini prihvatnih centara. Jesu li u pitanju lični sukobi ili ratovi kriminalnih grupa? Ko su ljudi koji u Srbiji čekaju da im Evropa otvori granice? O tome su u „Jutru sa Natašom“ govorili oni koji o ovim ljudima brinu tokom boravka u Srbiji: komesar za izbeglice Vladimir Cucić, izvršni sekretar Instituta za nacionalnu bezbednost Darko Obradović i direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

Analiza slučaja dva ubistva migranta, foto: Prva Tv/PrtScr
Analiza slučaja dva ubistva migranta, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Đurović je rekao da se maloletni migrantni uključuju u kriminalne grupe koje ih regrutuju i koriste njihovo neznanje, i da na to treba obratiti pažnju, tjl. da to treba da nam bude znak upozorenja.

Prema njegovom mišljenju u ovom trenutku smeštaj za maloletnike je ograničen, i najveći broj je smešten u kolektivne centre, a to su centri velikog tipa.

Cucić je međutim istakao da se u ovom slučaju ne radi o maloletnicima i da to treba javnost da zna.

„On ima 17 godina po sopstvenoj izjavi. To je očigledno manipulacija javnosti. Ima masa njih koji se izjašnjavaju da su maloletni, i u skladu sa zakonom niko ne može da ide protiv njihove izjave“, kaže Cucić.

Ako imamo dva povezana ubistva u tako kratkom roku u pozadini je najverovatnije kriminalna struktura u okviru koje dolazi do međusobnih sukoba unutar kampova i van njih, izneo je svoju sumnju Obradović.

Detaljnije o temi saznajete u videu.