"Ono što postoji u Srbiji jeste - ti si, Vučiću, kriv za sve"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio za TV Prva da se zalaže za razgraničenje na Kosovu ocenivši da je to "apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe".

foto: Prva TV
foto: Prva TV
.

On je u Jutarnjem programu TV Prve rekao i da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, a, kako je rekao, predlog trenutno nema.

"Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu posle upada jedinice ROSU u opštine sa srpskom većinom, Vučić kaže da je SB UN uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa.

"U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji nisam siguran da će ga biti", rekao je Vučić za TV Prva.

Upitan da li razlog za to može da bude i odnos nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Vučić kaže da oni svoje odnose prevazilaze na demokratski način.

"Taj odnos je nešto lošiji zbog odnosa prema Manfredu Veberu, kao kandidatu za predsednika EK, koga Merkelova želi po svaku cenu a Makron ne želi, ali to nisu do tog nivoa poremećeni odnosi kao kad mi govorimo o poremećenim odnosima", dodao je on.

Merkel i Makron, međutim, imaju slične ciljeve za Zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem. "Zato će Haradinaj (u Berlinu) danas pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu", rekao je Vučić.

Na konstataciju da će u tom slučaju on biti taj koji će reći da neće pod tim uslova da učestvuje, Vučić kaže: "Hoćete da kažete da sam ja u svakom slučaju kriv? Zar to nije bio uvek slučaj? Šta sad da uradim? Da li imate neko rešenje? Ja ga nemam. Ja imam rešenje da se ponašam u najboljem interesu našeg naroda i zemlje", ističe Vučić.

Upitan kako se meri šta je interes srpskog naroda i da li je dobro, ako je Pariz toliko važan, da bilo koja strana bude izričita, Vučić kaže da nije izričit ni u čemu osim u tome da ne zna šta da razgovara s nekim ko ne dozvoljava slobodan protok robe. "Koja je to tema o kojoj da razgovaramo? Kažem da smo u najtežoj poziciji, ali pitam šta možemo da uradimo. Nisam čudotvorac, samo sam predsednik zemlje. Šta je to što hoćete da uradim? Recite, predložite?", rekao je on.

Na pitanje novinara da li Evropa ne želi da se bavi nama zbog svojh pitanja, Vučić kaže da smo mi njima "kao kamen u cipeli". "Ali, pitam važnije pitanje, šta da uradim i nemate odgovor i nema niko. Ono što postoji u Srbiji jeste - ti si, Vučiću, kriv za sve, nisi zaslužan ni za šta ali si kriv za sve. Sve te stručnjake pitam šta je njihova ideja. Nisma čuo šta je njihova ideja samo kako će da pametuju", zaključio je on.

.

Izvor; Prva, tanjug