"Razočaran sam. EU se neće odreći svog čeda. Haradinaj će pokušati da prevari Merkel"

Govoreći o predstojećem susretu s kosovskim predsednikom i blagoj reakciji EU na upad ROSU na sever Kosova, Vučić kaže da nije ljut, već razočaran.

foto: Prva TV
foto: Prva TV
.

Na pitanje da li se predstojeći susret s Hašimom Tačijem u Bratislavi, biti kao i mnogi prethodni - protokolaran, ili će ovaj put nešto biti drugačije, predsednik Srbije je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, rekao da je s Tačijem pre desetak dana u Tirani imao žestoku raspravu.

"Nije pitanje da li če biti konstruktivno ili destruktivno ponašanje. Naše ponašanje je uvek konstruktivno. Želimo kompromis, želimo da razgovaramo o rešavanju problema. Ali, recite mi kako da razgovarate ako čujete da se formira velika Albanija, da Tači neće da formira ZSO. Na sve to EU je reagovala toliko blago da to niko sem mene koji sam lupom tražio, nije primetio", kazao je Aleksandar Vučić za TV Prva.

Na pitanje da li je ljut na EU, Vučić je rekao da ne može da kaže: "Ne mogu da kažem da sam ljut, više sam razočaran. Više od 6 godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali. U politici nema šta da se ljutite, to nikome ne pomaže, možete samo da budete razočarani."

Šta god da ja kažem o EU i Kosovu, oni će biti na strani svog čeda, koje su napravili. Oni neće da se odreknu onoga u šta su uložili sve ove godine, rekao je predsednik. "Svi oni, kako EU, tako i SAD, znaju šta je istina,, ali suština je da moramo razumeti šta god on urado protiv deteta njegovi roditelji će uvek biti na strani deteta, a to je slučaj i sa Prištinom. Šta god rekli protiv Prištine biće uvek na strani svog čeda, koje su rodili, ljubili u kolevci, i koje sada izlazi iz tinejdžerskog perioda i neće se odreći njega šta god da uradi“, naveo je on.

Upitan što je nasmejan Vučić je rekao da je tako raspoložen jer je oslobođen svake krivice i donekle neke vrste odgovornosti za ono što se dešava danas na KiM, ne svojom željom i krivicom. "Koliko pozicija bila teža, s druge starne je lako jer idete da govorite istinu, ono što svi vide i znaju, ali prave se da ne vide i ne znaju“, naglasio je on dodajući da misli na Evropu.

Vučić je istakao da su takse Prištine nanele štetu ne samo Srbiji, već celom regionu, jer oni koji hoće da dodju u našu zemlju čuju da postoje „šumovi“ u privredi, da nema slobode trgovine. Podsetio je da je CEFTA sporazum potpisan 2006.godine, da je Priština donela 2008.odluku o secesiji naše teritorije, a da naša vlada i pored toga nije donela nikakve mere, a oni, 13 godina kasnije, uvode mere samo zato što su nezadovoljni glasanjem u Interpolu.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest. "Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta", rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

"To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane", rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel. Ističe da je, ipak, Nemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo. "Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Mi smo saterani u ugao, nemamo mnogo prostora, zato našu poziciju smatram veoma teškom, s jedne strane, a sa druge strane, nemate ni izbora, tako da nemate šta da se dvoumite", rekao je Vučić.

.

Izvor: Prva, tanjug