Prognoza za leto: Nekom "pakao", nekom "potop"

U najnovijem izveštaju koji je objavila IBM kompanija "Veder kompani", a preneo Rojters, ovo leto biće za veći deo Evrope toplije ali i vlažnije od prosečnog.

foto: Depositphotos/avgustin
foto: Depositphotos/avgustin
.

Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosečnih vrednosti, navodi se dalje u izveštaju.

"Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog leta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim delovima Evrope", stoji u izveštaju "Veder kompani".

Istovremeno, u izveštaju je redukovana ranija prognoza za maj, tako da će prema najnovijim podacima ovaj mesec biti hladniji od prosečnih vrednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim delovima Skandinavije biti topliji i suvlji, a slićno se očekuje i u Nemačkoj. Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim delovima Evrope gde se očekuje znatno više padavina od proseka i niže temperature.

Srpski RHMZ tako, na primer, prognozira da u maju bude čak 19 kišnih dana.

Kada je reč o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se pak hladnije vreme od prosečnih vrednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na severu biće im hladnije nego inače. Kada je reč o jugoistoku Evrope, očekuje se da jun bude topliji, ali i vlaćniji od proseka.

Slična predviđanja su i za jul. S tim da prognoza za više padavina ostaje za Nemačku i delove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima, bar kako stoji u tom izveštaju, očekuje se toplije vreme od uobičajenog i suvlje.