Nema batina, nema ćuški, umesto pesmice "Lako je prutu da se sokoli", deca pevaju "I ja imam svoja prava"

Srbija uvodi zakon o potpunoj zabrani fizičkog kažnjavanja dece. Kako vaspitavati decu nenasilnim metodama roditelje će naučiti država. Znaju li Srbi razliku između batina i vaspitanja i mogu li lepa reč i molba da obuzdaju bahato, razmaženo i bezobrazno dete? Hoće li deca ucenjivati roditelje? Može li lepa reč uvek da bude efikasna? O ovoj problematici koja je podelila javnost u “Jutru sa Jovanom i Srđanom” govorili su Slobodan Janković Iz Centra za konzervativne studije i Željko Mašovića, psiholog.

Razgovor umesto batina, foto: Depositphotos
Razgovor umesto batina, foto: Depositphotos
.

„Potpuno podržavam apsolutnu zabranu fizičkog kažnjavanja bilo koga, uključujući i decu“, istakao je Mašović koji je dodao da postoji drugi problem a to je što je zakon parcijalno prepisan iz različitih država, tj. ti elementi su tako iskombinovani da zakon bude potpuno neprimenjiv, a onda se još na to dodaje sudska praksa koja ga primenjuje uglavnom pogrešno.

Drugačijeg mišljenja je bio njegov sagovornik Slobodan Janković koji je rekao da treba razdvojiti fizičko zlostavljanje od fizičkog disciplinovanja. A ovo drugo je fizička kazna, otvorenom šakom po zadnjici, ćuška... Jaković je pričao šta pokazuje praksa u skandinavskim, nekim zapadnim zemljama, Kanadi, gde se deci daju lekovi „da ne bi napravila neku glupost“, a tamo fukcioniše i prijavljivanje roditelja.

Kakve sve probleme otvara donošenje ovog zakona? Da li će se država zaista toliko mešati u vaspitavanje, da li će se na ovaj način konačno zaustaviti fizičko zlostavaljanje, i da li će neka deca manipulisati roditeljima pozivajući se na zakon, pa će ih prijavaljivati i "ako im oduzmu mobilni telefon", saznajte u prilogu koji sledi.